Maailma on verkko, jossa sinä olet yksi osa sitä

Maailma on verkko, jossa sinä olet yksi osa sitä

Maailma on verkko, jossa sinä olet yksi osa sitä

Kävimme keskustelun lounaalla aikamme ihmeellisyydestä. Pöydässä istui 70-,80- ja 90-luvulla syntyneitä ihmisiä. Viimeisen 70-vuoden aikana olemme kehittäneet huoneen kokoisia tietokoneita, jotka nykyään mahtuvat ranteeseen. Olemme lähettäneet ihmisen kuuhun ja takaisin, josta seuraavana askeleena on Mars. Olemme pidentäneet ihmisen eliniän ennustetta, jossa joku päivä ehkä häämöttää digitaalinen kuolemattomuus. Nyt seisomme seuraavan vallankumouksen portaalla, jossa 5G ja IOT tulevat muokkaamaan elämäämme. Maailma on verkko, mutta hajanainen sellainen.

”Miten 5G ja IOT voivat muuttaa hajanaisuuden yhtenäisyydeksi?”

 

Hajanaisuus

Elämme digitaalisessa maailmassa. Ympärilläsi on laitteita, jotka keskustelevat jo tällä hetkellä internetin kautta omien protokolliensa kautta. Nykyisessä digitalisaatiossa piilee yksi ongelma. Jokaisella toimittajalla on omat järjestelmät, joista harvat keskustelee kunnolla keskenään. Tämä on täysin ymmärrettävää, koska monet liiketoiminnat pohjautuvat tietoon, jota käyttäjät ja laitteet lähettävät. Todellinen arvo piilee meidän mielestä toimittajien yhteystyössä 5G/IOT vallankumouksen osalta.

Otetaan esimerkki:

Autovalmista X ja Y valmistaa autonomisia autoja. Autovalmistaja X:n autot lähettävät tietoa liikenteestä, säästä, auton tilasta etc. X:n tiedot tallentuvat X:n omaan palveluun, josta rajoitetusti jaetaan tietoa muualle. Tilanne on sama Y:n osalta, jossa heidän autot keräävätä samanlaista dataa, mutta hieman eri formaatissa. Liikennevaloissa X:n ja Y:n autot ovat peräkkäin. X:n auto on asetettu reagoimaan vihreisiin valoihin hitaammalla kiihtyvyydellä kuin Y:n auto. Autojen ollessa omissa järjestelmissä mahdollistaa kolaritilanteen syntymisen. Autonomiset autot luottavat sensoreihin, GPS-signaaliin sekä dataan mitä ne saavat. Entä jos X ja Y tekisivät yhteistyötä tai välillä on integraattori, joka yhdistää molempien tiedot.

 

IOT

Yhtenäisyys

Sinä lukijana olet osa verkkoa vaikka et halua sitä myöntää. Me ihmiset olemme yhteydessä verkkoon päätelaitteidemme kautta, mutta tulevaisuus tulee syventämään meidän suhdetta vielä laajemmin. Kotimme kertoo reaaliaikaisesti turvallisuuden, hälytyksien ja vaaratilanteiden tilan oikeille toimijoille suoraan, jossa me ihmiset hyödymme parantuneella turvallisuuden tunteella. Liikenteemme muuttuu turvallisemmaksi kun poistamme vähitellen suurimman riskitekijän liikenteestä eli meidät ihmiset. Päällepuettavat laitteet siirtyvät lähemmäksi ihoa ja osaksi meitä. Ehkä jo 10-15 vuoden päästä meillä on Homo Deus, joka kävelee keskuudessamme. Osa konetta ja osa ihmistä.

”Yhtenäisyys on mahdollista, mutta ainoastaan jos haluamme sitä?”

5G mahdollistaa 100 kertaa nopeammat yhteydet kuin 4G tällä hetkellä. Olemme luoneet viimeisen kahden vuoden aikana 90% kaikesta digitaalisesta tiedosta mitä maailma pitää sisällään. IOT:n ja 5G:n kautta tiedon luonti tulee tuplaantumaan. Mitä teemme kaikella tiedolla? Hukummeko tiedon virtaan, jossa jatkamme samalla hajanaisella polulla ilman, että näemme kunnollista yhtenäisyyden mahdollisuutta. Maailma tarvitsee innovaatiota, 5G:tä ja IOT:ta, mutta tarvitsemme myös yhtenäisyyttä. 5G:n ja IOT:n osalta laitan itse ainakin teknologian lunastamaan lupauksensa, jossa pystymme lopullisesti helpottamaan ihmisten elämää ja luomaan lisäarvoa. Itse en koe, että teknologia on vielä vapauttanut meitä. Vai luetko kenties tätä artikkelia sängyssä näyttöön kahlittuna?

 

Maailma on verkko, jossa sinä olet yksi osa sitä

Ihmiset ovat osa kehittyvää teknologista ekosysteemiä, jossa haluan nähdä meidän mahdollisuuden kehittyä yhtenäisemmäksi. Sosiaaliset mediat ovat pienentäneet maailmaamme, tuoneet yhtenäisyyttä, mutta myös varjopuolia. Toimiva maailmamme tarvitsee integrointia, alustoja eikä pelkästään osaratkaisuja, jotka toimivat hyvin omillaan. Me haluamme nähdä maailman, joka on yhtenäinen. Olemmeko yrityksinä valmiita tekemään isompaa yhteistyötä kuin ennen?

Me olemme päättäneet ottaa roolin, jossa meidän alustat ovat aina integroitavissa ja toimivat yhtenäisyyden edistäjänä. Mikä on sinun strategia? Aiotko pitää tiedot omana vai mahdollistaa tiedon avulla paremman huomisen ja yhteiskunnan tekemisen.

Jaa sivu
  • 7
  •  
  •  
  •  

About The Author

Olen mFabrikilla Studio Julmahuvin Die Kühe eli ratkaisija. Ratkaisen ja autan teitä onnistumaan digitalisaatiossa ihan konkreettisilla teoilla ja ehkä muutamilla hulluila visioilla. Saatte minusta end to end -kaverin, joka ei hylkää teitä edes lyhyellä varoitusajalla tulevissa pyynnöissä. Soita, laita sähköpostia tai vaikka savumerkkejä, olen kiva tyyppi. Rakastan kissoja ja musiikin tekemistä.