Miten oikein tehty tuotekortti edesauttaa itsepalvelu- ja automaatioasteen nostamista?

Miten oikein tehty tuotekortti edesauttaa itsepalvelu- ja automaatioasteen nostamista?

Miten oikein tehty tuotekortti edesauttaa itsepalvelu- ja automaatioasteen nostamista?

 

Joka päivä ostamme ja käytämme tuotteita, jotka sisältävät erilaisia tunnisteita. Käymme kaupassa, jossa tuotekortti kertoo hinnan, tuotteen nimen ja sisäisiä tunnistenumeroita. Törmäämme tilanteisiin, missä tuote on loppu tai haluaisimme kenties lisätietoa. Miten oikein tehty tuotekortti edesauttaa itsepalvelu- ja automaatioasteen kasvattamista? Digitaalisen tuotekortin luominen on edullinen investointi ja samalla luot mahdollisuuden mittaville kustannussäästöille itsepalvelun ja automaation kautta. 

Katso ympärillesi

Ota hetki ja katso ympärillesi.

Ota käteesi lähimpiä tavaroita tai tuotteita, jotka löydät. Itse löysin kirjoja, tietokoneeni, puhelimen, kuulokkeet ja playstation 4 ohjaimen. Jokainen näistä sisältää tunnisteen, jonka perusteella valmistaja pystyy tunnistamaan laitteen helposti. Monissa tuotteissa tämä tunniste on sarjanumero tai viivakoodi. Tähän asti valmistajille on riittänyt, että he pystyvät tunnisteen avulla tunnistamaan tuotteen ja tekemään tietyt toimenpiteet. Modernissa maailmassa kuluttajan ja käyttäjän toiminta ovat keskiössä, jonka avulla myös yritykset pystyvät automatisoimaan prosesseja sekä nostamaan itsepalveluastetta. Mitä tämä esimerkiksi voi tarkoittaa? Katso alla oleva esimerkki.

Huoltopyyntö määrämuodottomana puheluna/sähköpostina vai standardoidulla formaatilla?

Kohtaamme tilanteita, jossa jokin laitteistamme tai ostamistamme asioista menee rikki. Käyttäjän näkökulmasta hänellä on kaksi vaihtoehtoa:

 • Etsiä huollon numero ja soittaa asiasta = Vaivaa ja aikaa
 • Etsiä huollon sähköpostiosoite ja lähettää sähköpostilla vikailmoitus = Vaivaa ja aikaa

Molemmissa kohdissa ongelmaksi muodostuu määrämuodottomuus, jonka takia huoltopyyntöjen automatisointi on sula mahdottomuus. Molemmissa päissä huoltoketjua eli asiakkaan ja huollon osalta kulutetaan vuositasolla mittava määrä turhaa aikaa, jonka voisi käyttää hyödyllisemmin. Huollon ITSM-järjestelmät todennäköisesti pystyvät kategorisoimaan huoltopyynnön suhteellisen tarkaksi, mutta me ihmiset emme toimi kuin koneet.

 

Laskuharjoitus manuaalinen huoltopyyntö

Asiakas soittaa huoltopyynnöstä, joka kestää n. 10 minuuttia. Asiakaspalvelu ottaa tiedon vastaan ja kirjaa työpyynnön, jonka ansiosta työpyynnön kirjaamiseen menee n. 15-20 minuuttia. Työpyyntö siirretään seuraavalle tasolle, joka hoitaa itse huollon. Parhaassa tapauksessa kaikki vaadittavat tiedot on saatu ja huoltava taho voi ottaa asian työn alle. Huonossa tapauksessa työpyyntö palautuu asiakaspalveluun, joka pyytää lisätietoja asiakkaalta. Aikaa on palanut molemmissa päissä mittavia määriä vain yhden asian hoitamiseen.

Yhden huoltopyynnön tekemiseen kuluu pahimmillaan 30-60 minuuttia pelkästään, että kaikki tiedot saadaan varmasti tallennettua. Montako huoltopyyntöä teidän kautta tulee vuosittain?

 

Laskuharjoitus QR-koodin kautta tehty huoltopyyntö

Oikein toteutettuna huoltopyynnöt voidaan toteuttaa suoraan QR-koodilla, joka tulostetaan esim. kuittiin tai suoraan tuotteeseen. QR-koodin kautta asiakas saa kaikki tiedot tuotteesta välittömästi web-selaimen kautta sekä pystyy tekemään huoltopyynnön suoraan avautuneesta digitaalisesta tuotekortista. Tuotekohtaiset huoltopyynnön kategorisoinnit mahdollistavat tarkan vikakuvauksen asiakkaan toimesta ja lähetyksen yhteydessä sovellusrobotiikka hoitaa tukipyynnön välittömästi oikealla taholle.

Tuotekortti sisältää kaikki tuotteen tiedot automaattisesti: Sarjanumerot, valmistuspäivän, sijainnin, käyttäjän tiedot, yhteystiedot etc.

 • Henkilö lukee omalla älypuhelimella QR-koodin tuotteesta, jonka jälkeen avautuu web-sivu. Sivulta asiakas löytää painikkeen huoltopyynnön tekemiselle. Huoltopyynnön hyvin suunniteltu kategorisointi mahdollistaa standardoidun huoltopyynnön, joka sisältää kaikki vaadittavat tiedot lähtee heti ensimmäisellä kerralla. Aikaa kuluu maksimissaan 5 minuuttia.
 • Huoltopyynnön lähtiessä sovellusrobotiikka hoitaa huoltopyynnön välittömästi oikealla taholle. Suorittava taso voi olla asiakaspalvelu, huolto, asiantuntijat etc. Määrämuotoisen ja kategorisoinnin ansiosta huoltopyyntö ui aina suoraan oikealla taholle tarvittavilla tiedoilla.

Huoltopyynnön tekemiseen meni asiakkaalta 5 minuuttia ja samalla yrityksen itsepalvelu ja automatisointi aste nousi merkittävästi. Kustannussäästöjen vaikutukset vuosittaiseen liiketoimintaan ovat niin merkittävät, että yhdenkään yrityksen ei tulisi jättää tätä tilaisuutta käyttämättä.

Käyttöpaikkoja

Esimerkkejä missä voit hyödyntää digitaalisia tuotekortteja:

 • Laitetarra mikä liimataan kiinni laitteeseen tai tuotteeseen
  • Huoltopyynnön tilaus, tilaa lisää samanlaisia tuotteita
 • Hintakortti, joka on tuotehyllyssä
  • Anna asiakkaalle mahdollisuus saada lisätietoa varastotilanteesta, tehdä verkko-ostos, ilmoittaa tyhjästä hyllystä etc.
 • Tuotetarra, joka on kiinni huonekaluissa
  • Seuraa käyttöastetta, kuka huonekalua käyttää, inventaarion tekeminen, huoltopyynnön tekeminen, lisätilaus
 • Taloyhtiön huoltopyynnöt
  • Huoltopyynnön tekeminen, tilojen käyttöaste

Yllä olevat esimerkit antavat kuvan miten laajasti digitaalista tuotekorttia voidaan hyödyntää. Ota meihin yhteyttä, jos mietit että voisiko tätä hyödyntää sinun liiketoimintaasi?

Digitaalinen tuoterekisteri

Digitaalinen tuotekortti on ulospäin näkyvä osuus, jonka taustalle edellytyksenä on toimiva tuote/laiterekisteri. Ratkaiset laiterekisterin modernisoinnin yhdellä palvelulla kun käytössäsi on markkinoiden paras Saas palvelu mFabrik IOT-cloud. Tutustu IOT-cloudiin, jonka avulla tuot yhdistät helposti digitaalisen ja fyysisen maailman saumattomaksi kokemukseksi.

Saat käyttöösi alla olevat ominaisuudet valmiin alustan kautta. Alusta jalostetaan täysin liiketoimintaanne soveltuvaksi:

 • Hallintapaneeli
  • Hallitse tuotteita, paikkoja, asioita tai käyttäjiä rajoituksetta
 • Ohjelmistorobotiikka, jonka avulla luot automatisointia edistäviä työnkulkuja
 • Data ja tilastot
  • Hallitse tietoa edistyneiden suodattimien kautta ja hyödynnä tietoa liiketoiminnan tueksi
 • Viestintä
  • Viesti sähköpostitse, sms:n avulla tai API-viestien kautta eri järjestelmien, tuotteiden ja ihmisten välillä
 • Yhdistä älykkäitä laitteita toimimaan liiketoiminnan tukena logistiikassa tai seurannassa
  • Anturit, Raspberry Pi, NFC, RFID ja paljon muuta
 • Integroi olemassaolevia järjestelmiä kommunikoimaan IOT-cloudin kanssa, jotta saat maksimaalisen hyödyn modernista IOT-alustasta
 • Hyödynnä koneoppimista, jonka avulla siirryt reaktiivisesta maailmasta proaktiiviseen.

 

Kiinnostuitko? Pyydä ilmainen esittely meiltä tästä linkistä.

Jaa sivu
 • 12
 •  
 •  
 •  

About The Author

Olen mFabrikilla Studio Julmahuvin Die Kühe eli ratkaisija. Ratkaisen ja autan teitä onnistumaan digitalisaatiossa ihan konkreettisilla teoilla ja ehkä muutamilla hulluila visioilla. Saatte minusta end to end -kaverin, joka ei hylkää teitä edes lyhyellä varoitusajalla tulevissa pyynnöissä. Soita, laita sähköpostia tai vaikka savumerkkejä, olen kiva tyyppi. Rakastan kissoja ja musiikin tekemistä.