Maapallon vuosi 2019 – Mitä aiot tehdä tänä vuonna paremman ympäristön puolesta?

Maapallon vuosi 2019 – Mitä aiot tehdä tänä vuonna paremman ympäristön puolesta?

Maapallon vuosi 2019 – Mitä aiot tehdä tänä vuonna paremman ympäristön puolesta?

Uusi vuosi on loistava paikka miettiä lupauksia ja konkreettisia tekoja mitä aioit muuttaa elämässäsi. Olen nyt kaksi vuotta putkeen tehnyt henkilökohtaisesti vain yhden lupauksen ja se on ollut 365 päivää meditointia putkeen. Olen tällä hetkellä päivässä 380 peräkkäisiä meditointeja.

Meditoinnin kautta elämääni on saapunut asioita, jotka tuntuivat aikaisemmin vaikeilta tai hankalilta. Yksi oli lihasta luopuminen, jota olin jo vuosien varrella vähentänyt, mutta nyt lopetin sen kokonaan. Syy oli yksinkertainen. Ilmastonmuutos.

Maailmamme sai ikäviä uutisia viime vuonna IPCC-raportin kautta ja se havahdutti minut perinpohjaisesti. Aloimme viime vuoden lopulla puhumaan konkreettisista teoista digitalisuuden puolelta ja miten sillä voidaan vähentää esim. tapahtumissa kertakäyttöistä kulttuuria ja hiilijalanjälkeä.

”Tänä vuonna pelkät puheet eivät auta, vaan vaaditaan konkreettisia tekoja. Haluan sytyttää soihdun, jota kannamme yhdessä paremman huomisen puolesta. ”

Kapteeni Planeetta

Olin 10-vuotias kun näin ensimmäistä kertaa Kapteeni Planeetan TV:stä. Kapteeni Planeetta ja hänen ryhmänsä taistelivat maapallon saastuttamista vastaan, jotta pystyivät pelastamaan Gaian eli maan hengen. 35-vuotiaana aikuisena olen vasta valmis ottamaan kunnolla vastuun miten päivittäin voin olla muuttamassa maailmaa parempaan suuntaan. Olisin voinut herätä paljon aikaisemmin, mutta aika on nyt ja toivon, että mahdollisimman moni tekee saman.

//www.youtube.com/watch?v=DMoodiD0UEI

Kapteeni Planeetta ja sen antama sanoma on syöpynyt alitajuntaani, mutta olin omasta mielestäni liian pieni vaikuttamaan lapsena asioihin. Kunpa en olisi ajatellut näin naivisti. Monille tuli tutuksi länsinaapuristamme Greta Thunberg, joka on mainittu 15-vuotiaana maailman johtavaksi puhujaksi ilmastonmuutoksen osalta.

//www.youtube.com/watch?v=rGmBkIUwYkA

Gretan puhe kosketti ja ymmärsin myös, että en ole rakentamassa tätä maailmaa itselleni vaan nuoremmille sukupolville.

Mitä jätän heille?

Mikä oli panokseni päivittäisessä toiminnassani, joka ehkäisi ilmastonmuutosta? Tänä vuonna minulla ei ole enää vaihtoehtoja ja siksi suuntaamme voimavaramme kaikessa toiminnassamme, jotta jätämme mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen.

En minä, mutta muut…

Ilmastonmuutoksessa on helppoa piiloutua isompien hartioiden taakse. Olemme pieni yritys ja siksi olisi helppo sanoa, että meidän ei tarvitse miettiä näitä asioita. Samalla periaatteella jokainen yksilö on liian pieni tehdäkseen mitään muutosta, eikö?

Raha ohjaa toimintaa ja meillä on ostajina, palveluntuottajina ja kuluttajina oikeus vaatia kestävää kehitystä maailmaamme. Siksi haastamme tänä vuonna kertakäyttökulttuurin tarpeellisuuden kun havaitsemme sitä.

Tapahtumien osalta helpot valinnat ovat alla:

  1. Jokainen tulostettu excel on turha.
  2. NFC-sirujen uudelleenkäyttö, ei yhtäkään sirua hukkaan.
  3. QR-koodi toimii suoraan puhelimen näytöltä, älä tulosta lippuja.
  4. Lounasliput voidaan toteuttaa digitaalisesti. Säästät rahaa, aikaa ja paperia.
  5. Sähköpostien toimitus kuluttaa n. 4g COE2 per lähetetty viesti, joten varmista että ne menevät perille.
  6. Hävikin vähentäminen datan avulla. Käytetäänkö teillä dataa tapahtumista esim. ruokahävikin vähentämiseksi?

Vuoden 2019 lupaus

Maailman pitää muuttua ja varsinkin asenteiden. Asenteet muuttuvat ihmisten tietoisten tekojen kautta. Facebookissa oli juuri kiertävä haaste, jossa haluttiin että julkaiset kuvan kymmenen vuotta sitten olevasta minästäsi ja miltä näytät nyt. Todellisuudessa ainoa kuva mistä meidän tulisi olla kiinnostunut on alla.

Internetin tietäen, kuva on todennäköisesti manipuloitu, mutta sen sisällä on totuuden siemen. Lopetin itselleni valehtelun viime vuoden lopulla kun IPCC:n raportti julkaistiin. Lopetin lihansyönnin, käytän julkisia kulkuvälineitä lähes poikkeuksetta työmatkoihin ja nyt myös mFabrikin missio on muuttaa maailmamme hiilijalanjälki pienemmäksi.

Olemme eturintamassa tekemässä muutosta. Haastetaan siis itsemme, asiakkaat ja yhteistyökumppanimme muuttamaan sanat teoiksi.

”Jätetään 2019 historiaan vuotena, jolloin teimme muutoksen ja jätämme tuleville sukupolville puhtaan ympäristön.”

Kapteeni Planeetta – Juha Petteri Falck

Juha Petteri Falck
Juha Petteri Falck
Jaa sivu
  • 3
  •  
  •  
  •  

About The Author

Olen mFabrikilla Studio Julmahuvin Die Kühe eli ratkaisija. Ratkaisen ja autan teitä onnistumaan digitalisaatiossa ihan konkreettisilla teoilla ja ehkä muutamilla hulluila visioilla. Saatte minusta end to end -kaverin, joka ei hylkää teitä edes lyhyellä varoitusajalla tulevissa pyynnöissä. Soita, laita sähköpostia tai vaikka savumerkkejä, olen kiva tyyppi. Rakastan kissoja ja musiikin tekemistä.