KPI – Tapahtumien mittaaminen

KPI – Tapahtumien mittaaminen

KPI – Miten tapahtumia mitataan?

Olin edeltävässä elämässäni isossa ICT-yrityksessä töissä. Totuin siihen, että kaikkea mitä tehtiin, niin myös mittaroitiin KPI-mittareilla. Mittaroinnista tulikin osa elämääni päivittäin ja vasta esimieheksi päästyäni ymmärsin sen arvon. Ohjasin ryhmiä ensin fiiliksellä ja tuntui, että hommat eteni ja näytti päällipuolin menevän hyvään suuntaan. Jossain vaiheessa tuli kuitenkin seinä vastaan ja ymmärsin, että minun on katsottava lukuja ja ymmärrettävä niiden taakse. En ole ollut matemaattisesti koskaan nero, mutta onneksi vanheneminen tuo viisautta tai ainakin sitä, että jaksaa keskittyä asioihin. Aloin systemaattisesti pyytämään apua lukujen tulkitsemiseen ja siihen, että osasin rakentaa fiksut mittarit. Mittarien taustalla oli ajatus, että nämä tukevat minun päätöksiä sekä tunnetta, että teemme oikeita asioita.

Opin ymmärtämään, että mittarit ja luvut ovat tapa mitata onnistumista.

Oliks hyvä fiilis?

Tapahtumat ovat meille tärkeitä ja kehitämme niihin jatkuvasti palveluita, jotta ne tuottaisivat mahdollisimman paljon lisäarvoa. Pohdimme usein täällä meidän toimistolla, että miten voisimme mittaroida tapahtumia paremmin? Haastattelen usein yhteistyökumppaneita, jotta ymmärrän paremmin mihin koko ala on menossa. Viime vuoden Tubeconissa keräsimme tietoa, jotta pystyimme mittaamaan ROI:ta. Miten ROI:ta (Return on investment) voidaan mitata tapahtumissa tai mitä mittareita voidaan asettaa, jotta tapahtuma olisi onnistunut?

Ennen kuin menen liian syvälle, niin en tarkoita tällä kirjoituksella, että jokaisessa tapahtumassa pitää olla mittarit ja seuranta. Juhlissa hyvä fiilis on tärkeä, joten lukekaa tämä artikkeli siltä kannalta, että miten mittarointi sopii juuri sinun tapahtuman luonteeseen.

Ennen oli excel

Otetaanpa kuvitteeellinen, mutta todennäköisesti realistinen tilanne:

Tapahtuma on ohi ja saat toimittajilta excelin, jossa on sekalainen määrä kaikkea tietoa. Osa tiedoista on verkkoportaaleissa, joista ne pitää itse ladata tai yhdistää powerpointista. Näistä pitäisi nyt sitten kasata asiakkaalle yhteenveto, että miten tapahtumassa oikein meni. Jos olette onnellisessa osassa, että käytössä on ollut useita eri järjestelmiä tiedon keräämiseen, niin koostaminen alkaa jo alkumetreillä tuntua tilastokeskuksen asiantuntijatyöltä. Saatte jostain sisäänkirjautumisen/poistumisen, liidien tiedot, yhdestä paikasta kyselylomakkeiden tiedot ja niin edelleen. Tässä kohtaa tuskin tulee edes mieleen, että yhdistän nyt nämä tiedot ja analysoin tarkemmin miten tapahtuma meni. Onneksi asiakas kysyikin vain no-show prosenttia, joka on helppo laskea.

P.S Jos tilaat meidän uutiskirjeen, niin laitan data-analyysistä esimerkin sulle paluupostina. Sen avulla näet millaisen paketin saat meiltä tapahtumien jälkeen, jonka avulla säästät omaa aikaasi. Harkitse myös tarkemman analyysin arvoa loppuasiakkaallesi?

Excel on edelleen vahva työkalu meille monille arjessa, mutta varsinkin GDPR:n jälkeen meidän pitäisi yhdessä päästä niistä eroon. Event Cloudilla viemme teidät askel kerrallaan maailmaan, jonka ansiosta teidän tarvitsee käyttää exceliä yhä vähemmän ja vähemmän.

Data-analyysi & koneoppiminen

Teille on varmasti tuttuja tapahtumat, joissa keynoten yhteydessä puhutaan tekoälystä, koneoppimisesta, data-analyysistä ja muista digitalisaation ihmeistä. Miten nuo termit sitten koskettavat sinua ja miten ne liittyy tähän aiheeseen?

Meillä on visio ja siihen liittyy missio!

Me halutaan luoda digitaalisista palveluista vahva pohja liiketoiminnalle tapahtumien osalta. Vuoden vaihteessa mFabrik integroi Googlen pilvipalvelut osaksi Event Cloud -alustaa. Meidän visio on viedä pohja perimätiedolta, jotta päätökset pohjautuu aina tietoon.

Eli ei enää kysymyksiä, et mites tää meni viime vuonna?

Me halutaan valjastaa kone oppimaan tapahtumista kaikki mahdollinen, jotta Event Cloud osaa ohjeistaa teitä tekemään hyviä päätöksiä. Nimittäin mitä enemmän tietoa saadaan tapahtumista, sen paremmin voimme opettaa koneen oppimaan tapahtumien luonnetta.

  • Miltä tuntuisi saada ennustuksia no-show prosentin osalta, jotta osaat reagoida tähän jo suunnitelun aikana?
  • Milloin ihmiset tulevatkaan yleensä tapahtumiin?
  • Miten pitkään ihmiset ovat yleensä tapahtumissa?
  • Paljonko liidejä kerätään yleensä tapahtumissa?

Teillä on varmasti paljon muitakin kysymyksiä mihin vastaukset olisi parempi saada ennen tapahtumaa kuin sen jälkeen.

Autetaan toisiamme?

Haluan ymmärtää, että miten me voimme yhdessä kehittää tapahtuma-alaa. Tarvitsen siis apuasi. En häpeä sanoa sitä ääneen, että haluan kuunnella ja oppia. Seuraavan kerran kun näemme, niin nykäise minua hihasta ideasi osalta. Laita minulle sähköpostia, soita tai savumerkkejä. 

Jaa sivu
  • 1
  •  
  •  
  •  

About The Author

Olen mFabrikilla Studio Julmahuvin Die Kühe eli ratkaisija. Ratkaisen ja autan teitä onnistumaan digitalisaatiossa ihan konkreettisilla teoilla ja ehkä muutamilla hulluila visioilla. Saatte minusta end to end -kaverin, joka ei hylkää teitä edes lyhyellä varoitusajalla tulevissa pyynnöissä. Soita, laita sähköpostia tai vaikka savumerkkejä, olen kiva tyyppi. Rakastan kissoja ja musiikin tekemistä.